Όταν το παιδί είναι κάτω των τριών το παιχνίδι του είναι «παράλληλο», δηλαδή απολαμβάνει να παίζει δίπλα σε ένα ή περισσότερα παιδάκια αλλά όχι μαζί.
Επίσης, πριν τα έξι συνήθως δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία με ποιον παίζει (αρκεί να παίζει). Δεν χρειάζεται λοιπόν να ανησυχείτε αν δεν έχει ακόμα στενούς φίλους εφόσον συμμετέχει στις ομάδες των παιδιών για παιχνίδι.
Αν, ωστόσο, έχετε διαπιστώσει ότι το παιδί σας δεν συμμετέχει στις δραστηριότητες του παιδικού σταθμού, είναι απομονωμένο και δεν παίζει σχεδόν ποτέ με τα άλλα παιδιά, θα πρέπει να συζητήσετε με τους υπεύθυνους οι οποίοι θα σας ενημερώσουν γενικότερα για τη συμπεριφορά του.

Θα σας φανεί απίστευτο, όμως, από την ηλικία των 0 έως 10 χρόνων ένα παιδί μπορεί να περάσει έως και 100 λοιμώξεις - αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αρρωστήσει περίπου 10 φορές το χρόνο!
Ένα παιδί, λοιπόν, που ξεκινά για πρώτη φορά παιδικό σταθμό είναι φυσιολογικό να αρρωσταίνει στην αρχή συχνά, έτσι χτίζει το ανοσοποιητικό του με τα αντισώματα που αναπτύσσει ύστερα από κάθε ίωση.
Αν ωστόσο το παιδί αρρωσταίνει πιο συχνά από δέκα φορές το χρόνο, θα πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρο το ενδεχόμενο να γίνει έλεγχος του ανοσοποιητικού του συστήματος.
Αν πάλι υποψιάζεστε ότι τα παιδιά στον παιδικό σταθμό κολλούν το ένα το άλλο, γιατί δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και προστασίας, θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με τους υπεύθυνους.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να διαμαρτυρηθεί ένα παιδί είναι να κλείσει το στόμα του. Η άρνηση φαγητού, λοιπόν, είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη φάση προσαρμογής στον παιδικό σταθμό -πράγμα που μπορεί να συνδέεται με το άγχος αποχωρισμού και μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες. Συνήθως, όμως, με το πέρασμα του χρόνου το παιδί αρχίζει να τρώει ενώ πολύ συχνά, βλέποντας τους συμμαθητές του να τρώνε, μαθαίνει να δοκιμάζει φαγητά που μπορεί να απέφευγε στο σπίτι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να του δώσετε χρόνο.

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει η ανάγκη για ημερήσιο ύπνο μειώνεται.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ημερήσιος ύπνος μπορεί να μειωθεί σε 1-2 ώρες στα δύο χρόνια και σε 1 ώρα στα τρία ενώ μετά τα τέσσερα μπορεί να μην κοιμάται καθόλου το μεσημέρι.
Το πρόγραμμα, ωστόσο, των περισσότερων παιδικών σταθμών περιλαμβάνει μεσημεριανό ύπνο εφόσον συμφωνείτε με αυτό, κάτι το οποίο πιθανόν να δυσκολέψει το βραδινό ύπνο.
Παρόλο που κόβοντας το μεσημεριανό ύπνο είναι ένας εύκολος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα κοιμηθεί πιο εύκολα και πιο νωρίς το βράδυ, θα πρέπει να ξέρετε ότι τα απογεύματα στο σπίτι με μικρά παιδιά που δεν έχουν κοιμηθεί καθόλου το μεσημέρι μπορεί να ισοδυναμούν με… επικίνδυνες αποστολές!

Τα παιδιά, ακόμη περισσότερο από τους ενήλικες, είναι σημαντικό να διασφαλίζουν τα απαραίτητα γι’ αυτά θρεπτικά συστατικά. Η ανάπτυξή τους εξαρτάται σε ένα μεγάλο ποσοστό και από τη διατροφή τους ενώ, κατά την παιδική ηλικία, το παιδί, μπορεί να διαμορφώσει τις μελλοντικές διατροφικές συνήθειες ως ενήλικας. Ο ρόλος των γονιών σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι πρωταρχικός αφού αυτοί, αποτελούν τα ισχυρότερα πρότυπα του παιδιού.